Gemeenteraad October 2020

28 Oktober 2020

Gemeenteraad October 2020

En weer eens hadden we een gemeenteraad in ons kot. Op zijn kamertje, met zijn koptelefoon, zocht Alex tevergeefs contact met de meerderheid. Helaas, het voelde als ‘preken in de woestijn’.

En weer eens hadden we een gemeenteraad in ons kot. Op zijn kamertje, met zijn koptelefoon, zocht Alex tevergeefs contact met de meerderheid. Helaas, het voelde als ‘preken in de woestijn’.

De volledige oppositie had elektronisch op voorhand de bespreking (en dus ook de stemming) over alle agendapunten aangekruist, en niet zoals gevraagd reeds voordien een standpunt bepaald. De voorzitter verklaarde dat hierdoor de vergadering te lang zou duren. Wat blijkt: de gemeenteraad, het OCMW en AGB hebben van 20.05 tot 22.30 u geduurd. En dat is bij een fysieke vergadering meestal ook zo. Na een tijdje vond iedereen vlot de stemknoppen op zijn pc. Voor het publiek was dit wel een moment van stilte in de streaming. Het was eens wat anders dan 15 x ja aangevuld door 10 ja, onthouding en/of neen.

Solidariteit als zijn trofee propageren en Gaselwest en zijn duurste elektriciteitstarief van Vlaanderen counteren. Hoe kan dat? Toch eigenaardig (zelfcensuur van de pers?) dat zowel radio als TV enkel maar dat deeltje van de uitleg hierover door de burgemeester, voorzitter van Gaselwest, hebben weergegeven om met de landelijkheid van onze stad het gebrek aan solidariteit af te dekken. Het voorbeeld van Diksmuide (tot 200€ goedkoper), toch ook landelijk, aangebracht door Groen werd zonder schroom ontzenuwt door argumenten vreemd aan het onderwerp. Waarom bij die gelegenheid de zonnepaneelbezitters culpabiliseren. Zouden er dan zoveel meer zonnepanelen liggen in Poperinge dan in Diksmuide?

Dat je een nadeel in je voordeel kan laten keren, hadden we al een paar keer meegemaakt. Zo had het massaal op voorhand testen van de rallypiloten en hun entourage het voordeel dat ze zo geen besmetting van Corona in de Westhoek zouden teweegbrengen. Dat wegens overbelasting van de labo’s geen testen kunnen afgenomen worden van gezinsleden van een covid-zieke en zij dus onwetend anderen kunnen besmetten, was niet opgekomen bij onze burgervader. Een nadeel blijft dus soms een nadeel en heeft niet altijd een voordeel in zich, ondanks de uitspraak van Cruyf. De schade is hier zelfs al om de corona exponentieel, maar is hier ziekte gerelateerd en via de rally én voor het klimaat én milieu. We kunnen niet het er niet over hebben. Non possumus non loqui.

Toch een positieve noot in deze gemeenteraad: Gedeelde mobiliteit waarbij de auto’s van de stad elektrisch zijn en gedeeld worden met de burgers zal worden onderzocht. Dit juichen wij toe, maar jammer genoeg kon de schepen van mobiliteit met bedenkelijke argumentatie nog eens poneren dat fietsstraten en/of zone er niet komen. Letterlijk zei ze: “automobilisten moeten fietsers kunnen voorbijsteken waar het kan”. De inschatting hiervoor aan de automobilist overlaten is hem nog steeds op de eerste plaats zetten in de stad. Waarom kan het wel in andere gemeenten? We zullen een volgende legislatuur, met hopelijk voortschrijdend inzicht, moeten afwachten, zeker?

Het lozen door AVIKO van 40.000 liter zoutwater per dag in de Robaertbeek werd door de Provincie vergund en daarmee is de kous af. De stad neemt de opportuniteit te baat om bufferbekkens te bouwen voor als het water in de toekomst zou kunnen dienen voor de landbouw. Er worden hier dus centen in gestopt door de stad en subsidies van de gemeenschap voor gebruikt. En ondertussen…zal dagelijks het gezouten water rechtstreeks in de beek worden geloosd. Wie weet zwemmen er binnen enkele jaren zoutwatervissen uit de Noordzee in de Robaertbeek. Ja, natuurlijk. Als je diversiteit van deze kant uit bekijkt. Ieder nadeel heeft zijn voordeel, hé.

Oh, Ja het voordeel is hier voor de vervuiler. Hij betaalt zo weinig mogelijk, toch een voordeel. De landbouwer zal indirect betalen voor het effluent, de mest.

Van de thuiszittende toehoorders zijn nog enkele vervelende audio anomalieën gemeld. Daar moeten we in de coronatijden mee leren leven.

De telkens terugkeren tandartstechniek om de wortel uit de tand of de vraag te halen kan voor de raadsleden zeer vermoeiend zijn. Het komt voor de toehoorder heel vaak over alsof de overvloed aan bekende informatie en de uit de voorhanden zijnde informatie verdampte gegevens wordt aangewend om ook de vraag te doen verdampen. In sommige gevallen blijft het antwoord op de vraag aan de wakkere burger onttrokken. Deze techniek is afsluitend en zeer compatibel met de lock down. In je kot blijven .. en dat ontlokt dan soms de boutade gaan we nog vragen stellen? Of is er wel een antwoord gegund?